14 Tips om veilig met je e-bike te rijden deze herfst

Toegevoegd op 23 oktober 2023
14 Tips om veilig met je e-bike te rijden deze herfst © Flyer Bikes

De herfst is in het land en ook dan kan je perfect veilig rondrijden met je e-bike, al zijn er wat meer hindernissen: natte wegen, bladeren van de bomen op de fietspaden en heel wat minder licht. Elk jaar stijgt in oktober en november het aantal ongevallen. Ohmega Bikes wil graag helpen met enkele tips om er veiliger op uit te trekken met je e-bike.

1. Reis trager, geniet meer

Druk, druk, druk. Snel, snel, snel. Iedereen kent het gevoel. Het hypermoderne leven zet ons allemaal onder stoom en we ‘moeten’ steeds sneller vooruit. Als je op je e-bike zit, gun jezelf wat me-time. Dat doet wonderen bij het ontstressen. Rij een beetje trager en neem de omgeving in je op. Dit is jouw moment, geniet ervan. Anticipeer ook meer bij alle kruispunten, pas je snelheid aan, want daar loopt het vaker fout.

2. E-bikes zijn geen gewone fietsen

Denk eraan dat een e-bike geen gewone fiets is. Je doet er doorgaans meer kilometers mee dan met een gewone fiets. Je verplaatsingen zijn langer, dus vraag je ook meer van je fiets. Met de motor en batterij erbij, weegt je fiets ook meer. Daarom is goed onderhoud van groot belang, ook voor je veiligheid.

© Ümit Yıldırım / Unsplash

© Ümit Yıldırım / Unsplash

3. Kijk je fiets regelmatig na en laat je bijstaan.

Heeft je bolide goed functionerende remmen, een optimale verlichting, een geoliede ketting, zijn de velgen en spaken in orde, werken de versnellingen, zitten de spatborden en het kettingscherm goed, zijn de banden opgepompt? Al die zaken kunnen bijdragen tot meer veiligheid maar ook een efficiënter gebruik van de fiets: meer kilometers per laadbeurt.

4. Plan je bezoek aan de fietsenmaker

Laat je voor het onderhoud bijstaan door je vertrouwde fietsenmaker Ohmega Bikes. In alles wat met onderhoud te maken heeft, is preventief onderhoud beter. Ons advies: 1 keer per jaar bij regelmatig gebruik. Wacht je tot zaken echt stuk gaan, dan lopen de kosten ook makkelijker op. Plan je bezoek op tijd in bij Ohmega Bikes.

5. Banden oppompen!

Nou, hadden we dat al gezegd? We kunnen het niet genoeg herhalen. Zorg dat je banden goed opgepompt zijn. Je wint aan autonomie met je e-bike: meer kilometers per laadbeurt. De wegligging en jouw comfort verhogen ook aanzienlijk.

6. Kies de juiste fietshelm

In België is het dragen van een fietshelm niet verplicht. Het is een persoonlijke keuze. De Fietsersbond zegt: “De helm kan wel degelijk een bijdrage leveren aan het verminderen van de letsels. Als de helm correct gedragen wordt en aan de nodige kwaliteitsvereisten voldoet zorgt die ervoor dat hoofdletsels bij een val geheel worden vermeden of beperkt tot het minimum.” Kies een model dat tegelijk sterk en licht is. Zorg ervoor dat de helm niet te los zit. Dat kan je testen door met het hoofd ja te schudden. Schuift de helm vrij over je schedelpan, dan zit-ie te los.

Een helm moet zijn goedgekeurd volgens de EN 1078 standaard voor helmen voor fietsers, skateboarders en rolschaatsers. De Abus helmen bij Ohmega Bikes hebben bovenop die minimum standaard nog een keuring volgens de NTA 8776 certificering voor speedfietsers. Vraag ernaar bij Ohmega Bikes.

7. Zien en gezien worden.

Zorg uiteraard dat je normale fietsuitrusting van lichten en reflectoren in orde is. Al die zaken zitten uiteraard standaard op de fietsen van Ohmega Bikes. Wat kan je nog meer doen om gezien te worden? Kies voor opvallende of reflecterende kledij. Draag reflecterende arm- en beenbandjes. Gebruik een fluo hesje. Kies eventueel voor een helm met geïntegreerde lichten. Kleine extra flikkerlichtjes doen je nog meer opvallen

8. Zoek oogcontact met de autobestuurders

Op kruispunten is het goed om de blik van de automobilisten te zoeken. Kijk hen in de ogen. Dan zie je dat zij je zien. Op die manier zeg je ook aan hen: let op, hier ben ik. Die controle kan een groot verschil maken voor je veiligheid.

9. Opgepast met geparkeerde auto’s: hou afstand.

Het is best goed uit te kijken als je langs geparkeerde auto’s rijdt. Hou wat afstand. Zie je beweging, tik dan even op je bel. Soms kan je de chauffeur ook zien zitten in hun zijspiegel maar reken er niet op en hou toch maar de nodige afstand.

10. Rij in groep

© Flyer

© Flyer

Samen afspreken met collega’s en vrienden van school is niet alleen leuker dan alleen rijden, maar je valt er ook meer door op. Bovendien kan je elkaar ook waarschuwen voor obstakels en gevaar. Opgelet, in groep rijden vergt ook wat kunde en vaardigheid, vermijd onnodige risico’s. Kortom, breng elkaar niet ten val. Binnen de bebouwde kom mogen twee fietsers naast elkaar rijden. Ben je op pad met een kind, laat het dan rechts van je rijden. Wanneer er achterliggend verkeer is, is het attent even achter elkaar te gaan rijden.

11. Slecht weer bestaat (bijna) niet

Dit is België. Een druppeltje kan altijd vallen. Maar neem de proef op de som: het aantal dagen per jaar dat de weersomstandigheden echt spelbreker zijn en fietsen moeilijk of onmogelijk maken, zijn op één hand te tellen. Neem preventief altijd een lichte regenjas mee. Zijn er regenbuien voorspeld, dan kan een regencape beter zijn. Een regenbroek die je makkelijk over je gewone kledij kan trekken, is handig. Bij stevige regen zijn overtrek-hoesjes of speciale schoenen die bescherming bieden tegen regen aangewezen.

Probeer met je kledij in dunne laagjes te werken. De bovenste laag kleding mag geen wind en regen doorlaten maar kan best wel ademen omdat je bij elke inspanning transpireert.

12. Rij zonder afleiding van je smartphone

Ook als fietser mag je je niet laten afleiden door je smartphone. Telefoneren en berichtjes verzenden is uit den boze en wordt steeds vaker beboet. Moet je toch een oproep beantwoorden, stop dan even. De verleiding om muziek of podcasts te beluisteren is groot, maar besef dat je sowieso minder aandacht kan hebben voor het verkeer. Daarom raden we het ten stelligste af.

© Kettler

© Kettler

13. Tel je winst

Gebruik je dagelijks de e-bike in plaats van de auto, dan bespaar je heel wat euro’s. Je hebt als werknemer ook recht op een kilometervergoeding. Vandaag is die in België tot €0,27/kilometer (vanaf 2024 is dat zelfs tot €0,35/kilometer). Bovendien is wie regelmatig fietst minder gestresst en gezonder. Tel je winst!

14. De juiste e-bike kiezen

Kies zorgvuldig de juiste fiets. Laat je bijstaan bij de keuze van de fietsen voor jou en je familie. Kom langs bij Ohmega Bikes voor objectief advies op maat van jullie noden. Bij Ohmega Bikes vind je een ruim assortiment:

  • E-bikes van topmerken als Flyer, Kettler en Pegasus
  • Enkel topline Bosch-motoren en batterijen
  • Enkel e-bikes met hydraulische schijfremmen voor extra veiligheid

WAAROM OHMEGA-BIKES?

  • Expertise in de modernste technologiën
  • Professioneel advies.
  • Testrit mogelijk met verschillende modellen.
  • Alle modellen uit voorraad leverbaar.

 

Waarom Ohmega

 

Facebook

OPENINGSUREN

Maandag

gesloten

Dinsdag

09.00 - 12.30

13:30 - 18:00

Woensdag

09.00 - 12.30

13:30 - 18:00

Donderdag

09.00 - 12.30

13:30 - 18:00

Vrijdag

09.00 - 12.30

13:30 - 18:00

Zaterdag

09:00 - 17.00

Zondag

gesloten